[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen type=('Bild; foto; skioptikon; repro av tuschteckning') gav 16 träffar


[Föregående]

11. Marocko: nederst ett ornament som förekommer på läderväskor, det är frågan om ett mellanting mellan en åttabladig rosett och ett dubbelkors med en markerad mittpunkt.De två mönstren upptill föreställer ornament eller skyddsmärken målade på läderpungar.Punkter och rundlar och i kors ställda streck är uttryck för en och samma idé - femtalet. (1903)
12. Marocko: mönstret upptill föreställer mittpartiet av en amulett bestående av glaspärlor av olika slag.I sin helhet innehåller amuletten fem ögonpar av vilka de två mittersta syns på bilden.Amuletten förekommer hos stammen Mnásara, och ögonparen beskyddar mot "det onda ögat".Mönstret nertill förekommer som målning på utsidan av en liten ask i vilken man förvarar guld.Målningen skyddar asken och dess innehåll från avundsjuka blickar.Ögon av samma typ återfinns på lerkärl från Rif. (1903)
13. Marocko: mönstren nertill föreställer flera ögonpar av olika typer.Originalen, utförda i benmosaik, återfinns på berberbössor från södra Marocko och är avsedda att tjäna som skyddsmärken. (1903)
14. Marocko: ett mönster som föreställer en ögontyp med rundeln i mitten som själva ögat och ett stiliserat ögonbryn.Mönstret förekommer i tatuerad form i Schawîa samt bland berberstammen i mellersta Marocko.Ögonbrynen framställs i form av två vinkelben av praktiska skäl.Mönstret till höger förekommer i sadel- eller hästtäcken på orten Glawi i färggranna broderier.Ögat har en triangelform. (1903)
15. Marocko: ett mönster som föreställer en ögontyp med rundeln i mitten som själva ögat och ett stiliserat ögonbryn.Mönstret förekommer i tatuerad form i Schawîa samt bland berberstammen i mellersta Marocko.Ögonbrynen framställs i form av två vinkelben av praktiska skäl.Mönstret upptill förekommer i mattvävnader i modifierad, förenklad form i mönstret upptill.Zigzaglinjen i de två nedersta raderna föreställer även stiliserade ögonbryn. (1903)
16. Marocko: ett mönster upptill höger föreställande en silveramulett mot "onda ögon", innehållande tre femmor med gemensamt centrum grupperade i en form av kors av växlande längd.Figuren till vänster föreställer en amulett mot "det onda ögat". (1903)