[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen type=('Bild; foto; skioptikon; repro av tuschteckning') gav 16 träffar


[Föregående]

11. Tecknade marockanska mönster.Mönstret till höger föreställer mittpartiet av en amulett.Amuletten är gjord av glaspärlor och föreställer ögonpar.Amuletten består består egentligen av fem ögonpar, men bara de två mittersta syns på bilden.Amuletten förekom hos amazighstammen Mnásara, och ögonparen anses beskydda mot "det onda ögat".Mönstret till vänster förekom som målning på utsidan ev en liten ask i vilken guld förvaras.Målningen anses skydda asken och dess innehåll från avundsjuka blickar.Ögon av samma typ återfinns på lerkärl från Rif. (1903)
12. Marockanska mönster.Mönstren nedtill föreställer ögonpar av olika typer.Originalen, utförda i benmosaik, fanns på skjutvapen från amazighstammar från södra Marocko och var avsågs vara skyddsmärken.Mönstret upptill målades på mässingsaskar där en bönebok förvarades. (1903)
13. Tecknade marockanska mönster.Mönstret består av en cirkel i mitten föreställande ett öga, och ett stiliserat ögonbryn som illustrerats i form av vinklade streck.Mönstret förekom i tatuerad form i Schawîa samt bland amazighstammar i mellersta Marocko. (1903)
14. Marockanska mönster.Mönstren förekommer i mattvävnader i modifierad, förenklad form.Zigzaglinjen föreställer stiliserade ögonbryn. (1903)
15. Tecknade marockanska amuletter.Amuletterna anses verka som skydd mot "onda ögon". (1903)
16. Marockanska mönster.Mönstret upptill föreställer troligen ett öga i en triangel.Figuren fanns på ett skjutvapensfodral av läder, burna av människorna i norra Marockos bergstrakter Figuren nedtill föreställer ett marockanskt mynt och det ansågs vara en amulett mot "det onda ögat". (1903)