[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw='amuletter' gav 14 träffar


1. Marocko: konstflitsmönster; i nedre raden amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara, till vänster fem snäckskal fästa vid en tyglapp, till höger fem olikfärgade glaspärlor.I övre raden en amulett vid namnet l-hamsa eller "femman" som görs i tunna silverplåtar i relief med färgade glasbitar. (1903)
2. Marocko: konstflitsmönster; i nedre raden amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Upptill den åttabladiga rosetten som används som skyddsmönster på ömse sidor av portar samt nedtill den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten vilka förekommer i bl.a. broderimönster.De båda enkelkorsen är utförda i olika färger och de båda inom varandra ställda kvadraterna har uppkommit ur ett dubbelkors.Det ena korset har delvis bibehållits inom kvadraterna. (1903)
3. Marocko: konstflitsmönster; i nedre raden amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.De båda enkelkorsen är utförda i olika färger och de båda inom varandra ställda kvadraterna har uppkommit ur ett dubbelkors.Det ena korset har delvis bibehållits inom kvadraterna.Dessa två mönster framställer ornament som befinner sig i mitten av två metallbrickor och kan härledas ur samma figur, dubbelkorset.På figuren till höger är de yttersta linjerna konvexa. (1900-1910)
4. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Dubbelkvadraten representerar ett ögonpar och tjänar som amulett mot det onda ögat, likaså de två inom varandra ställda trianglarna.Av dubbelkvadraten har inom träornamentiken erhållits den rena, på allt innehåll blottade åttahörningen.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål används såsom fönster. (1900-1910)
5. Marocko: en kappa från Atlasbergen med en baksida som upptas av ett kolossalt öga, vanligen gult, med ett broderi i mitten som föreställer pupillen.Mönstren varierar men grundidén är att skydda sig från fienden som hotar bakom ryggen.Detta är ett amulettmönster som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas). (1903)
6. Marocko: marockanska besvärjelsemönster med klumpigt målade händer med fem fingrar som beskyddar mot "det onda ögat" genom att återkasta den ur ögat utstrålande skadekraften (l-bas) med hjälp av handen. (1903)
7. Marocko: ett amulettmönster som beskyddar mot "det onda ögat", en kombination av en femma och ett kors föreställande delar av kvinnosmycken.Rundeln i mitten av mönstret samt dubbelkorset representerar tydligen de två femmorna som framställs på l-hamsa genom bucklor och en eller flere glasbitar.Även det enkla korset förekommer som skyddsmedel mot det onda ögat.Tatuerade kors, likt korset uppe till höger, förekommer som tatuerade mönster bland vissa berber söder om Fez. (1903)
8. Marocko: ett amulettmönster som beskyddar mot "det onda ögat", med ett mönster föreställande en hand som förekommer på lerkärl i Rif i nordöstra Marocko.Bålen följer med för fullständighetens skull eftersom islam förbjuder avbildandet av levande varelser.I mönstret syns även två par händer med två par utsträckta fingrar, vilka i Italien är ett sätt att skydda sig mot det onda ögat.Målningarna utförs i regel av kvinnor som ofta är betrogna med den lokala magin. (1903)
9. Marocko: nederst ett ornament som förekommer på läderväskor, det är frågan om ett mellanting mellan en åttabladig rosett och ett dubbelkors med en markerad mittpunkt.De två mönstren upptill föreställer ornament eller skyddsmärken målade på läderpungar.Punkter och rundlar och i kors ställda streck är uttryck för en och samma idé - femtalet. (1903)
10. Marocko: mönstret upptill föreställer mittpartiet av en amulett bestående av glaspärlor av olika slag.I sin helhet innehåller amuletten fem ögonpar av vilka de två mittersta syns på bilden.Amuletten förekommer hos stammen Mnásara, och ögonparen beskyddar mot "det onda ögat".Mönstret nertill förekommer som målning på utsidan av en liten ask i vilken man förvarar guld.Målningen skyddar asken och dess innehåll från avundsjuka blickar.Ögon av samma typ återfinns på lerkärl från Rif. (1903)

[Följande]