[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw='amuletter' gav 16 träffar


1. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.I nedre raden: amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Till höger fem snäckskal fästa vid en tyglapp, till vänster fem olikfärgade glaspärlor.I övre raden amuletter vid namnet "el-hamsa" eller "femman" som gjordes i tunna silverplåtar i relief med färgade glasbitar. (1903)
2. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Upptill en åttabladig rosett som användes som skyddsmönster på ömse sidor av portar.Nedtill en sammansatt form av ett dubbelkors och en åttakantig rosett som förekom i bl.a. broderimönster. (1903)
3. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Element ur mönstret förekom i bland annat broderi. (1900-1910)
4. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till höger finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på ett amazigh-skjutvapen.Figuren upptill till vänster återger samma mönster som det i mitten, men fördubblat. (1900-1910)
5. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Dubbelkvadraten och de två inom varandra ställda trianglarna representerar ett ögonpar och användes som amulett mot det onda ögat.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål användes som fönster. (1900-1910)
6. Mönster från väggmålningar som professor Edvard Westermarck träffat på ett moriskt kafé i Tanger, Marocko.De föreställer skyddsmärken i form av händer och ögon. (1900-1910)
7. Marockanska besvärjelsemönster föreställande målade händer med fem fingrar.Händerna anses skydda mot "det onda ögat", genom att återkasta skadekraften, "el-bas". (1903)
8. Tecknade marockanska amuletter.Amuletterna är delar av kvinnosmycken som anses beskydda mot "det onda ögat", Korset uppe till vänster förekommer som tatueringar bland både kvinnor och män i amazighstammar söder om Fez. (1903)
9. Ett marockanskt amulettmönster som anses beskydda mot "det onda ögat".Mönstret föreställer en hand, och förekommer på lerkärl i Rif i nordöstra Marocko.I mönstret syns två par händer med två par utsträckta fingrar, vilka även i Italien anses skydda sig mot det onda ögat.Målningarna utfördes i regel av kvinnor som ofta var ansvariga över den lokala magin. (1903)
10. Teckningar av marockanska mönster.Nederst: ett ornament som förekom på läderväskor, föreställer ett mellanting mellan en åttabladig rosett och ett dubbelkors med en markerad mittpunkt.De två mönstren upptill: ornament eller skyddsmärken målade på läderpungar. (1903)

[Följande]