[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw='broderi' gav 13 träffar


1. Utställda handgjorda föremål och textilier.En broderad påse i läder till vänster och två broderade och vävmönstrade avlånga dukar med frans till höger. (1906-1918)
2. Utställda föremål och textiler.Kärl: fat, krukor och en flaska till vänster, två smala avlånga vävmönstrade och broderade dukar med frans till höger.Två stora vävda mönsterplockade vepor upphängda bakom. (1906-1918)
3. Utställda föremål och textiler.Dekorerade väskor och pungar i läder till vänster, dekorativa slidknivar till höger och två ´Fatimas händer´ eller ´handen med fem fingrar´ uppe till vänster.Vävmönstrade och plockade vepor som bakgrund. (1906-1918)
4. Utställda föremål och textiler från Marocko utställda.Dekorativa smycken för olika ändamål i mitten, flaskor och krukor nedtill.Två stora vävda mönsterplockade vepor upphängda bakom. (1906-1918)
5. Utställda handgjorda föremål från Marocko.Två metallfat, en sabel och en dekorativ läderväska överst ställda mot två rottingstolar. (1906-1918)
6. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.I nedre raden: amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Till höger fem snäckskal fästa vid en tyglapp, till vänster fem olikfärgade glaspärlor.I övre raden amuletter vid namnet "el-hamsa" eller "femman" som gjordes i tunna silverplåtar i relief med färgade glasbitar. (1903)
7. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Upptill en åttabladig rosett som användes som skyddsmönster på ömse sidor av portar.Nedtill en sammansatt form av ett dubbelkors och en åttakantig rosett som förekom i bl.a. broderimönster. (1903)
8. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Element ur mönstret förekom i bland annat broderi. (1900-1910)
9. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till höger finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på ett amazigh-skjutvapen.Figuren upptill till vänster återger samma mönster som det i mitten, men fördubblat. (1900-1910)
10. Teckning av en kappa från Atlasbergen i Marocko.Baksidan upptas av en illustration av ett öga, vanligen broderat i gult, med ett broderi i mitten som föreställer pupillen.Mönstren varierar men grundidén är att skydda sig från fienden som hotar bakom ryggen.Detta är ett amulettmönster som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas". (1903)

[Följande]