[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw='broderi' gav 5 träffar


1. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till vänster finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på en berberbössa.Figuren upptill till höger återger samma mönster som längst nere men fördubblat. (1900-1910)
2. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Dubbelkvadraten representerar ett ögonpar och tjänar som amulett mot det onda ögat, likaså de två inom varandra ställda trianglarna.Av dubbelkvadraten har inom träornamentiken erhållits den rena, på allt innehåll blottade åttahörningen.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål används såsom fönster. (1900-1910)
3. Marocko: mönstret föreställer ett öga i en triangel.Figuren återger ett mönster på ett bössfodral av läder.Bergsborna i norra Marocko har triangelformade figurer på sina väskor.De två innanför varandra ställda trianglarna med en rundel i mitten föreställer ett ögonpar med en gemensam pupill.Figuren ovanför är ett marockanskt mynt och den tjänar som amulett mot "det onda ögat". (1903)
4. Marocko: marockanska textilier (väskor) med ornamentmönster samt vapen (två dolkar, nummer 4 härstammande från Rif och nummer 10 från berberna i Stora Atlasbergen) som beskyddar mot "det onda ögat". (1900-1910)
5. Marocko: vävmönster anpassat till vävtekniken efter broderimönster från ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Modifierade ögon och ögonbryn som ofta förekommer på berbernas mattvävnader.Mönstret föreställer rader av modifierade ögon och ögonbryn, med kombinationer och förenklingar av olika slag.Kvadraten är den härskande figuren. (1903)