[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw='magi' gav 6 träffar


1. Marocko: ett amulettmönster som beskyddar mot "det onda ögat", med ett mönster föreställande en hand som förekommer på lerkärl i Rif i nordöstra Marocko.Bålen följer med för fullständighetens skull eftersom islam förbjuder avbildandet av levande varelser.I mönstret syns även två par händer med två par utsträckta fingrar, vilka i Italien är ett sätt att skydda sig mot det onda ögat.Målningarna utförs i regel av kvinnor som ofta är betrogna med den lokala magin. (1903)
2. Marocko: nederst ett ornament som förekommer på läderväskor, det är frågan om ett mellanting mellan en åttabladig rosett och ett dubbelkors med en markerad mittpunkt.De två mönstren upptill föreställer ornament eller skyddsmärken målade på läderpungar.Punkter och rundlar och i kors ställda streck är uttryck för en och samma idé - femtalet. (1903)
3. Marocko: mönstret upptill föreställer mittpartiet av en amulett bestående av glaspärlor av olika slag.I sin helhet innehåller amuletten fem ögonpar av vilka de två mittersta syns på bilden.Amuletten förekommer hos stammen Mnásara, och ögonparen beskyddar mot "det onda ögat".Mönstret nertill förekommer som målning på utsidan av en liten ask i vilken man förvarar guld.Målningen skyddar asken och dess innehåll från avundsjuka blickar.Ögon av samma typ återfinns på lerkärl från Rif. (1903)
4. Marocko: mönstren nertill föreställer flera ögonpar av olika typer.Originalen, utförda i benmosaik, återfinns på berberbössor från södra Marocko och är avsedda att tjäna som skyddsmärken. (1903)
5. Marocko: ett mönster som föreställer en ögontyp med rundeln i mitten som själva ögat och ett stiliserat ögonbryn.Mönstret förekommer i tatuerad form i Schawîa samt bland berberstammen i mellersta Marocko.Ögonbrynen framställs i form av två vinkelben av praktiska skäl.Mönstret till höger förekommer i sadel- eller hästtäcken på orten Glawi i färggranna broderier.Ögat har en triangelform. (1903)
6. Marocko: ett mönster som föreställer en ögontyp med rundeln i mitten som själva ögat och ett stiliserat ögonbryn.Mönstret förekommer i tatuerad form i Schawîa samt bland berberstammen i mellersta Marocko.Ögonbrynen framställs i form av två vinkelben av praktiska skäl.Mönstret upptill förekommer i mattvävnader i modifierad, förenklad form i mönstret upptill.Zigzaglinjen i de två nedersta raderna föreställer även stiliserade ögonbryn. (1903)