[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw=('onda ögat') gav 19 träffar


1. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.I nedre raden: amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Till höger fem snäckskal fästa vid en tyglapp, till vänster fem olikfärgade glaspärlor.I övre raden amuletter vid namnet "el-hamsa" eller "femman" som gjordes i tunna silverplåtar i relief med färgade glasbitar. (1903)
2. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Upptill en åttabladig rosett som användes som skyddsmönster på ömse sidor av portar.Nedtill en sammansatt form av ett dubbelkors och en åttakantig rosett som förekom i bl.a. broderimönster. (1903)
3. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Element ur mönstret förekom i bland annat broderi. (1900-1910)
4. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till höger finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på ett amazigh-skjutvapen.Figuren upptill till vänster återger samma mönster som det i mitten, men fördubblat. (1900-1910)
5. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Dubbelkvadraten och de två inom varandra ställda trianglarna representerar ett ögonpar och användes som amulett mot det onda ögat.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål användes som fönster. (1900-1910)
6. Mönster från väggmålningar som professor Edvard Westermarck träffat på ett moriskt kafé i Tanger, Marocko.De föreställer skyddsmärken i form av händer och ögon. (1900-1910)
7. Teckning av en kappa från Atlasbergen i Marocko.Baksidan upptas av en illustration av ett öga, vanligen broderat i gult, med ett broderi i mitten som föreställer pupillen.Mönstren varierar men grundidén är att skydda sig från fienden som hotar bakom ryggen.Detta är ett amulettmönster som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas". (1903)
8. Marockanska textilier med ornamentmönster och vapen, två dolkar, nummer 4 härstammande från Rif och nummer 10 från imazighen i Stora Atlasbergen, som anses skydda mot "det onda ögat". (1900-1910)
9. Illustration av vävmönster anpassade efter broderimönster från ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Mönstret föreställer modifierade, abstrakta ögon och ögonbryn som ofta förekom på amazigh-mattvävnader. (1903)
10. Marockanska besvärjelsemönster föreställande målade händer med fem fingrar.Händerna anses skydda mot "det onda ögat", genom att återkasta skadekraften, "el-bas". (1903)

[Följande]