[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw=('ornamentik (dekorativ konst)') gav 12 träffar


1. Direktören för kolonialvaruhandel och partiaffär Sven Hääväläinens hem i Åbo, Eriksgatan 7: salongen är inredd med stora husväxter, kristallkrona, tak målningar, dörrposter, kakelugn, parkettgolv och ett "emma"-soffmöblemang samt olika belysningsanordningar. (1900-20)
2. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.I nedre raden: amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Till höger fem snäckskal fästa vid en tyglapp, till vänster fem olikfärgade glaspärlor.I övre raden amuletter vid namnet "el-hamsa" eller "femman" som gjordes i tunna silverplåtar i relief med färgade glasbitar. (1903)
3. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Upptill en åttabladig rosett som användes som skyddsmönster på ömse sidor av portar.Nedtill en sammansatt form av ett dubbelkors och en åttakantig rosett som förekom i bl.a. broderimönster. (1903)
4. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Element ur mönstret förekom i bland annat broderi. (1900-1910)
5. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Amuletter med femtalet som anses skydda mot "det onda ögat", "el-bas".Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till höger finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på ett amazigh-skjutvapen.Figuren upptill till vänster återger samma mönster som det i mitten, men fördubblat. (1900-1910)
6. Tecknade mönster från amazighstammen Mnásara i Marocko.Dubbelkvadraten och de två inom varandra ställda trianglarna representerar ett ögonpar och användes som amulett mot det onda ögat.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål användes som fönster. (1900-1910)
7. Mönster från väggmålningar som professor Edvard Westermarck träffat på ett moriskt kafé i Tanger, Marocko.De föreställer skyddsmärken i form av händer och ögon. (1900-1910)
8. Ett marockanskt amulettmönster som anses beskydda mot "det onda ögat".Mönstret föreställer en hand, och förekommer på lerkärl i Rif i nordöstra Marocko.I mönstret syns två par händer med två par utsträckta fingrar, vilka även i Italien anses skydda sig mot det onda ögat.Målningarna utfördes i regel av kvinnor som ofta var ansvariga över den lokala magin. (1903)
9. Marockanska mönster.Mönstren nedtill föreställer ögonpar av olika typer.Originalen, utförda i benmosaik, fanns på skjutvapen från amazighstammar från södra Marocko och var avsågs vara skyddsmärken.Mönstret upptill målades på mässingsaskar där en bönebok förvarades. (1903)
10. Tecknade marockanska mönster.Mönstret består av en cirkel i mitten föreställande ett öga, och ett stiliserat ögonbryn som illustrerats i form av vinklade streck.Mönstret förekom i tatuerad form i Schawîa samt bland amazighstammar i mellersta Marocko. (1903)

[Följande]