[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen kw=('ornamentik (dekorativ konst)') gav 9 träffar


1. Direktören för kolonialvaruhandel och partiaffär Sven Hääväläinens hem i Åbo, Eriksgatan 7: salongen är inredd med stora husväxter, kristallkrona, tak målningar, dörrposter, kakelugn, parkettgolv och ett "emma"-soffmöblemang samt olika belysningsanordningar. (1900-20)
2. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till vänster finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på en berberbössa.Figuren upptill till höger återger samma mönster som längst nere men fördubblat. (1900-1910)
3. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Dubbelkvadraten representerar ett ögonpar och tjänar som amulett mot det onda ögat, likaså de två inom varandra ställda trianglarna.Av dubbelkvadraten har inom träornamentiken erhållits den rena, på allt innehåll blottade åttahörningen.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål används såsom fönster. (1900-1910)
4. Marocko: mönster från väggmålningar som professor Edvard Westermarck träffat på i ett moriskt kafé i Tanger.De är skyddsmärken föreställande händer och ögon.På figuren uppe till vänster är ett öga avbildat kvadratiskt och ställt inom det andra - dubbelkvadraten föreställer ett ögonpar.Dessa är amuletter som skyddar mot "det onda ögat".Mönstret nertill återger ett draperimönster bestående av ett ögonpar och en hand.De tycks illustrera gesten "fem i ditt öga". (1900-1910)
5. Marocko: nederst ett ornament som förekommer på läderväskor, det är frågan om ett mellanting mellan en åttabladig rosett och ett dubbelkors med en markerad mittpunkt.De två mönstren upptill föreställer ornament eller skyddsmärken målade på läderpungar.Punkter och rundlar och i kors ställda streck är uttryck för en och samma idé - femtalet. (1903)
6. Marocko: mönstret upptill föreställer mittpartiet av en amulett bestående av glaspärlor av olika slag.I sin helhet innehåller amuletten fem ögonpar av vilka de två mittersta syns på bilden.Amuletten förekommer hos stammen Mnásara, och ögonparen beskyddar mot "det onda ögat".Mönstret nertill förekommer som målning på utsidan av en liten ask i vilken man förvarar guld.Målningen skyddar asken och dess innehåll från avundsjuka blickar.Ögon av samma typ återfinns på lerkärl från Rif. (1903)
7. Marocko: mönstren nertill föreställer flera ögonpar av olika typer.Originalen, utförda i benmosaik, återfinns på berberbössor från södra Marocko och är avsedda att tjäna som skyddsmärken. (1903)
8. Marocko: ett mönster som föreställer en ögontyp med rundeln i mitten som själva ögat och ett stiliserat ögonbryn.Mönstret förekommer i tatuerad form i Schawîa samt bland berberstammen i mellersta Marocko.Ögonbrynen framställs i form av två vinkelben av praktiska skäl.Mönstret till höger förekommer i sadel- eller hästtäcken på orten Glawi i färggranna broderier.Ögat har en triangelform. (1903)
9. Marocko: ett mönster som föreställer en ögontyp med rundeln i mitten som själva ögat och ett stiliserat ögonbryn.Mönstret förekommer i tatuerad form i Schawîa samt bland berberstammen i mellersta Marocko.Ögonbrynen framställs i form av två vinkelben av praktiska skäl.Mönstret upptill förekommer i mattvävnader i modifierad, förenklad form i mönstret upptill.Zigzaglinjen i de två nedersta raderna föreställer även stiliserade ögonbryn. (1903)