[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Bildsam: söktermen type=('Bild; foto; skioptikon; repro av tuschteckning') gav 16 träffar


1. Marocko: konstflitsmönster; i nedre raden amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara, till vänster fem snäckskal fästa vid en tyglapp, till höger fem olikfärgade glaspärlor.I övre raden en amulett vid namnet l-hamsa eller "femman" som görs i tunna silverplåtar i relief med färgade glasbitar. (1903)
2. Marocko: konstflitsmönster; i nedre raden amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Upptill den åttabladiga rosetten som används som skyddsmönster på ömse sidor av portar samt nedtill den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten vilka förekommer i bl.a. broderimönster.De båda enkelkorsen är utförda i olika färger och de båda inom varandra ställda kvadraterna har uppkommit ur ett dubbelkors.Det ena korset har delvis bibehållits inom kvadraterna. (1903)
3. Marocko: konstflitsmönster; i nedre raden amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.De båda enkelkorsen är utförda i olika färger och de båda inom varandra ställda kvadraterna har uppkommit ur ett dubbelkors.Det ena korset har delvis bibehållits inom kvadraterna.Dessa två mönster framställer ornament som befinner sig i mitten av två metallbrickor och kan härledas ur samma figur, dubbelkorset.På figuren till höger är de yttersta linjerna konvexa. (1900-1910)
4. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Ornamentet nederst finns som broderimönster i bl.a. marockanska draperier samt som ett skyddsmärke på hus.Figuren uppe till vänster finns broderat på ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Originalet till figuren upptill i mitten finns på en berberbössa.Figuren upptill till höger återger samma mönster som längst nere men fördubblat. (1900-1910)
5. Marocko: konstflitsmönster; till vänster amuletter med femtalet som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas), från stammen Mnásara.Den åttabladiga rosetten används som skyddsmönster på ömse sidor av portar och den sammansatta formen av ett dubbelkors och den åttakantiga rosetten förekommer i bl.a. broderimönster.Dubbelkvadraten representerar ett ögonpar och tjänar som amulett mot det onda ögat, likaså de två inom varandra ställda trianglarna.Av dubbelkvadraten har inom träornamentiken erhållits den rena, på allt innehåll blottade åttahörningen.Träskivor försedda med ett större antal åttahörninga hål används såsom fönster. (1900-1910)
6. Marocko: mönster från väggmålningar som professor Edvard Westermarck träffat på i ett moriskt kafé i Tanger.De är skyddsmärken föreställande händer och ögon.På figuren uppe till vänster är ett öga avbildat kvadratiskt och ställt inom det andra - dubbelkvadraten föreställer ett ögonpar.Dessa är amuletter som skyddar mot "det onda ögat".Mönstret nertill återger ett draperimönster bestående av ett ögonpar och en hand.De tycks illustrera gesten "fem i ditt öga". (1900-1910)
7. Marocko: en kappa från Atlasbergen med en baksida som upptas av ett kolossalt öga, vanligen gult, med ett broderi i mitten som föreställer pupillen.Mönstren varierar men grundidén är att skydda sig från fienden som hotar bakom ryggen.Detta är ett amulettmönster som skyddar mot "det onda ögat" (l-bas). (1903)
8. Marocko: mönstret föreställer ett öga i en triangel.Figuren återger ett mönster på ett bössfodral av läder.Bergsborna i norra Marocko har triangelformade figurer på sina väskor.De två innanför varandra ställda trianglarna med en rundel i mitten föreställer ett ögonpar med en gemensam pupill.Figuren ovanför är ett marockanskt mynt och den tjänar som amulett mot "det onda ögat". (1903)
9. Marocko: vävmönster anpassat till vävtekniken efter broderimönster från ett sadel- eller hästtäcke från Glawi.Modifierade ögon och ögonbryn som ofta förekommer på berbernas mattvävnader.Mönstret föreställer rader av modifierade ögon och ögonbryn, med kombinationer och förenklingar av olika slag.Kvadraten är den härskande figuren. (1903)
10. Marocko: marockanska besvärjelsemönster med klumpigt målade händer med fem fingrar som beskyddar mot "det onda ögat" genom att återkasta den ur ögat utstrålande skadekraften (l-bas) med hjälp av handen. (1903)

[Följande]