[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Artpic: söktermen kw='genrebild' gav 70 träffar


1. Kvinna vid vaggan.Hon sitter på en träbänk och stickar.Gungar samtidigt vaggan med ett spädbarn i. (1883)
2. Konturteckning av en kvinna som sitter vid ett dukklätt bord läsande ett brev. (1883)
3. "Pentti Lyytinen runonluvussa" Interiör av ett dunkelt pörte med fem personer.Fyra av dessa är samlade kring ett bord vid väggen.Vid vänstra bordsändan sitter en läsande man.Han tittar på en kvinna med ett barn i famnen och på en man som står bakom kvinnan med ryggen till.De tittar båda på den läsande mannen.På bordet finns det kaffepanna och -koppar, en flaska och glas och skrivdon.Vid spisen till vänster står en ung kvinna som rör om i kastrullen. (1808-1873)
4. "Jääskessä".I Jääskis.En man och en kvinna med ett barn i famnen möter en man på en hästvagn.Mannen på vagnen har en piska i vänstra handen.Med högra handen skakar han hand med en man som står på marken med en käpp i vänster hand.Till höger om den stående mannen framför hästen står en kvinna en face.Hon bär ett spädbarn på armen och trycker en i duk inlindad bibel eller psalmbok mot bröstet med sin högra hand.På huvudet har kvinnan en typisk karelsk slöja.Hästen äter gräs vid vägkanten.I bakgrunden några trän, längre fram skymtar en sjö.Ljusa moln på himmelen. (1886)
5. "Paja Turun lähellä".Smedja nära Åbo.Smeden står vid den öppna spisen och håller en tång i sin högra hand och sysslar med bälgen.Han har keps och förkläde, ryggen vänd mot betraktaren.Tittar på elden.I mitten av bildplanet står en ung gosse en face iklädd förkläde.Han håller ett vagnshjul stående, i höger hand en hammare.Gossen ser på kunden som sitter t.v. om honom och har skildrats i profil.Kunden har hatt med spänne och lång rock.Han ser på gossen och pratar.I händerna håller han något föremål.Från dörröppningen längst t.v. strålar det in litet ljus.Där står en hund.Genom dörröppningen skymtar Åbo domkyrka. (1888)
6. "Maisema Pirkkalassa" Ett landskap med några barn vallande kor längs landsvägen.I bakgrunden på högra bildhalvan en insjö med en gård med flera mindre byggnader. (1888)
7. "Kaskenvierto".Ett svedjebruk som domineras av ett stort rökmoln från bruket.Det är fem män som med träkäppar i händerna arbetar med elden.Flammorna är höga.Bakom rökmolnen höga tallar och granar.I bakgrunden på högra bildhalvan en sjö med två stugor på stranden.I förgrunden till höger en liten damm eller moss. (1887)
8. "Maisema Savossa" Ett landskap i Savolax.En gosse som vallar kor.Två av dem står ännu på landsvägen resten har vikit av.Landskapet är varierande: skog och klippor.Till vänster om vägen nedanför klipporna en liten insjö.En liten by med vita byggnader skymtar på bakre sjöstranden. (1886)
9. "Silakan pyynti Uudella maalla".Strömmingsfiske i Nyland.Bilden domineras av en roddbåt i förgrunden på den vänstra bildhalvan.En kvinna med duk sitter vid årorna och en pojke sitter i fören.I aktern står en man och drar upp nät.Han blir hjälpt av två pojkar varav den ena stående och den andra sittande.Längst till höger en strand där det ligger två roddbåtar och två stående män samt en sittande man är vid båtarna.Länst borta bakom roddbåten är ett segelskepp med två master.Några låga klippor.Motsatta stranden öde och skogig. (1887)
10. "Salapolttimo Loviisan saaristossa".Bränneri i Lovisa skärgård.En vy tydligen från stranden emot skogen.I förgrunden finns gräs och till höger några låga klippor.En skäggig man håller på att bära en tunna åt höger.I gräset lyfter två män upp en tunna.Bakom männen finns tre träd som är brutna itu, två höga tallar och mellan dessa tallar finns en hög gran.I bakgrunden tätnar skogen. (1888)

[Följande]