[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Artpic: söktermen kw='interiör' gav 43 träffar


1. "Pentti Lyytinen runonluvussa" Interiör av ett dunkelt pörte med fem personer.Fyra av dessa är samlade kring ett bord vid väggen.Vid vänstra bordsändan sitter en läsande man.Han tittar på en kvinna med ett barn i famnen och på en man som står bakom kvinnan med ryggen till.De tittar båda på den läsande mannen.På bordet finns det kaffepanna och -koppar, en flaska och glas och skrivdon.Vid spisen till vänster står en ung kvinna som rör om i kastrullen. (1808-1873)
2. "Tyynen aikana Ahvenalaisessa kajutassa" (vid le i en åländs kajuta).Interiörbild på en kajuta med fyra figurer; tre sjömän, en ung pojke och en hund.Männen spelar kort, två har spelkort i sina händer.Längst fram sitter pojken på en kista, kistans andra ända används som spelbord.Pojken sitter med högra sidan mot betraktaren, hunden ligger t.v.De två männen som har korten i händerna sitter på varsin kista.Bakom mannen t.v. står en man som ser på spelet och röker en pipa, sydväst på huvudet.Mannen i mitten sitter en face, han ser på den andra spelaren, som skall välja vad han skall slå.Båda männen har mössa på huvudet och skägg.I kajutan finns diverse föremål, bl.a. hink, yxa, kaffepanna, stäva och rågbröd hänger från taket. (1887)
3. Framsidan: "Enny Hellström".Flyende porträtt av en sittande kvinna vid bordet.På sig har hon tjänarinnedräkt: vit mössa, svart klänning, vit förkläde.Sitter med ryggen vid ett bord och läser.På bordet ett gult skrin, en liten grön skulptur föreställande ett kvinnohuvud på högt underlag och en mugg.Väggen mörk, ett fönster varigenom det syns träd och grönska.Baksidan nere: Fyra figurer, två geishor, en japansk man, en kvinna i grön och svart långklänning.Text: Härmed inviteras H.Herr Axel Engdahl att med sin närvaro hedra Lucia festen å Voilland onsdagen den 14 Dec 1892 Kl. 7 em. genom [suddig signatur].Baksidan oppe: glada klownfigurer i blyerts, den treje klownen prydd med röd akvarellfårg.Röda prickar efter den fjärde figuren som helt suddats ut. (1893)
4. Scen från ett stall med tre hästar.Ryttaren klädd i en kåpa med hova, ryggen vänd till.Håller med högra handen tag i en remm som är fäst vid en mörk häst.Den tredje ljusa hästen längst till höger kissar på golvet.Bakom hästarna i mitten skymtar en person till.Hon lutar mot en trädpelare med hästredskap hängande.Pelaren bär en höbur uppe i luften.T.v. dörröppning.
5. "The Unlooked for return" En interiör med sju personer.T.v. en dörröppning.Ute är det natt med månscen.En man i soldatdräkt håller på att komma in.Vänstra foten framme, böjd vid knät.Höger handen lyft till en handskakning.Han omfamnas av en liten flicka i låndklänning t.v.T.h. om mannen vid ett bord sitter en ung kvinna med bebis i famnen.Hon ser överraskat på mannen, båda händerna lyfta på pannan.En liten flicka stående intill.T.h. bakom bordet en sittande äldre man med händerna i kors med en uppslagen bok framför sig på bordet.Till vänster om honom en äldre dam stående.Hon har glasögon och nattmössa på huvudet.Ljuset faller från höger från ett ljus. (1805-1843)
6. "Juliet".Ung kvinna som sitter på knä på en öppen balkong med persiennerna uppdragna.Hon har långt, lockigt hår.Kroppen o. huvudet vända t.h.Ser upp genom öppningen t.v.Hon är klädd i lång, ljus klänning, axlarna är nakna , händerna vilar i famnen.På golvet bredvid henne en låg, stoppad pall mot vilken en svart hatt med breda brätt och stor fjäder lutar sig.T.h. om henne en draperad sidengardin. (1805-1843)
7. "Princess Doria and the Pilgrims" Interiör från en hall.Till vänster i fögrunden fyra damer vid en träbänk som ligger på ett plattform med två trappor.Två sittande kvinnor i profil bredvid varandra.De har båda huvudbonader av en fyrkantig skiva inlindad i duk.Den vänstra kvinnans fötter ligger i en träbalja och en ung kvinna knäsitter en face och torkar hennes högra fot.Bakom henne står en kvinna i en hög hatt med slöja och en fin klänning.Över hennes högra lyfta arm hänger en duk.T.h. om henne längre borta två stående kvinnor.Den ena star på en uppochner vänd fat och sätter på skorna (?).Den andra har lyft händerna framför ansiktet, torkar ögonen.Rutigt golv, förgrunden en bricka med en kanna.Möjligen är det fråga om en rituel tvangning av fötterna. (1785-1841)
8. "AU BAL MASQUÉ" Maskerad.En man och en kvinna står mittemot varandra.Kvinnan t.v. står i vänsterprofil, ansiktet vänt framåt.Hon har lockigt, ljust hår och en vit och röd hatt.Högra handen lyft på högra kinden.Gul blus blålila långbyxor med röda band i sidosömmen.Mannen t.h. även i vänsterprofil, överkroppen böjd mot kvinnan.Klownnäsa, mörkt, lockigt hår o. mustasch.Vitt halskrås, vit skjorta, grön väst och blå kjol m. bruna långbyxor under.Ljuset faller från höger.Text nedanför bildplan: - je ne veux pas t'ecouter, bel Espagnol... la jalousie me rendrait trop malheureuse toutes les femmes doivent être folles de toi!
9. "AU BAL MASGUÉ" Maskerad.Två flickor och en man framför en gul vägg med en grön dörr.Flickorna t.v. står med kroppen i vänsterprofil bredvid varandra, huvudena vända t.v., ser över axeln på mannen.Flickan längst fram har mörkt hår, gul blus och blålila långbyxor med gula band i sidosömmen.Flickan bakom henne har ljust hår och en rosa blus, underkroppen syns inte.Mannen bakom har antagligen en mask som gör att han ser gammal ut.Vit mössa, en gul krona på mössan, lång blå skjorta med ett rött band över axeln, orange strumphyxor.Händerna utsträckta till att ta tag i flickorna.Höger fot lyft på vänster ben.Gul toffel i vänstra foten.Nedanför bilden text: - Ayez pitié d'un pauvre roi sans travail.....un p'tit baiser pour l'amour de dieu! -Mon Brave homme!....j'ai mes pauvres!.....
10. "FARIBOLES" Målarsalong.I mitten en mörkhårig man med skägg och mustasch sitter med målarredskap i händerna i en röd länsstol.Han ser t.v. där man kan se 2 staffliben och baksidan av en tavla med guldram.Han har vit skjorta, svart väst, svarta byxor och gröna tofflor.T.h. om honom bakom stolen står en mörkhårig kvinna i lila långklänning med ryggen till oss.Hon håller i länsstolsarmen med båda händerna.Bakom henne en man med mörkt långt hår, skägg och mustasch som lutar sig över stollkarmen och ser på tavlan t.v.Mellan målaren och staffliet överkroppen av en sittande man i blå kavaj, halvface (modellen).Väggen bakom grön, en gul gardin.Text nedanför bildplanet: Première occupation d'un citoyen qui vient d'être nouvellement nommé représentant. (1821-1888)

[Följande]